AKIRA KUROSAWA ELOKUVAT
Kuvaus
Hyväkuntoiset
Elokuvat :
Ne jotka astuvat tiikerin hännälle (1945)( ruotsi-kannet )
Yoshitsune on Japanin tunnetuin kenraali. Hän pakenee miehineen tarkkaan vartioidulta vyöhykkeeltä. Heidän rohkea pakokeinonsa on naamioitua munkeiksi ja todistella vastapuolelle olevansa aitoja kirkonmiehiä. Jotta miehet pääsisivät uskottavasti rajan ylitse, Yoshitsune miehineen opiskelee pyhän teoksen kannesta kanteen. Viekas suunnitelma alkaa toimia, kunnes Yoshitsune tunnistetaan..
Seittien linna (1957)( ruotsi-kannet )
Japaniin sijoittuva elokuva sekoittaa tarinassaan vastavuoroisesti Shakespearen Macbethia ja 1700-luvun Japanin samuraikulttuuria. Samuraikenraalit Washizu ja Miki lähtevät viemään viestiä toiseen linnoitukseen ja eksyvät sokkeloiseen Cobwebin metsään, jossa he tapaavat mysteerisen vanhan naisen. Nainen ennustaa miehille menestystä tulevaisuudessa ja etenkin Mikin ja hänen jälkeläisensä tulevaisuus näyttää lupaavalta. Pian metsästä palattuaan Washizu ja Miki ylennetään ja he huomaavat ennustuksen käyvän toteen. Washizulle ennustus ei luvannut kuitenkaan yhtä menestyksekästä tulevaisuutta kuin Mikille, joten vaimonsa yllyttämänä, Washizu tekee kaikkensa muuttaakseen tilanteen.
Madadayo (1992)( ruotsi-kannet )
Mestariohjaaja Akira Kurosawan viimeinen elokuva on hienovireisen kaunis kuvaus eläkkeelle vetäytyneestä opettajasta Uehida Hyakken-samasta toisen maailmansodan jälkeisessä Tokiossa. Oppilaidensa suuresti arvostama ja kunnioittama opettaja päättää ryhtyä kirjailijaksi ja elää vaatimattomasti pienessä mökissään. Joka vuosi entiset oppilaat juhlistavat opettajansa syntymäpäiviä kysymällä häneltä "Mahda kai?" (ei vielä?) saadakseen kuulla jo rituaaliksi muodostuneen Uehidan vastauksen "Madada yo!" (ei, ei vielä!).
Rashomon - Paholaisen temppeli (1950)
Roisto raiskaa naisen ja murhaa tämän puolison. Siltä ainakin vaikuttaa. Mutta kun tarina kerrotaan neljästä eri näkökulmasta - naisen, roiston, murhatun miehen ja todistajan - ei enää ole lainkaan varmaa mitä tapahtui.
Tarinasta tulee entistä ristiriitaisempi. Kenen sanaan ja tekoihin on uskominen? Alkaa vaikuttaa siltä, ettei yksikään neljästä tarinasta ole erityisen totuudenmukainen.
Sanjuro - Samuraimiekka (1962)
Yksinäinen, miekkaa kantava vaeltaja, johon tutustuimme elokuvassa Yojimbo - onnensoturi, kuulee sattumalta muutamien nuorten sotureiden välisen kiihkeän keskustelun. He ovat kiihtyneitä lahjonnasta ja petturuudesta, jota tapahtuu heidän johtajansa poissa ollessa. He päättävät iskeä takaisin, mutta eivät ole varmoja miten. Niinpä tämä mies, joka hallitsee miekan jalon taidon paremmin kuin kukaan muu, päättää auttaa heitä.
Elokuvassa Akira Kurosawa yhdistää komediaa ja toimintaa mestarillisella tavalla. Kuuluisa loppukohtaus on niin verinen ja väkivaltainen, että englantilaisen Evening Standard -lehden kriitikko varoitti lukijoitaan "istumasta liian lähellä valkokangasta". Samuraimiekka on itsenäinen jatko elokuvalle Yojimbo - onnensoturi.
Red Beard - Punaparta (1965)
Nuori tohtori Yasumoto, jolla on usean vuoden lääketieteellinen koulutus takanaan, on määrätty töihin rapistuneelle Koishikawa-klinikalle. Klinikkaa johtaa pahamaineinen tohtori Niide, joka tunnetaan paremmin nimellä Punaparta.
Yasumoto vihaa kaikkea klinikkaan liittyvää ja päättää saada potkut niin pian kuin mahdollista. Hän alkaa juoda työajalla, hän kieltäytyy sairaalavaatteiden käyttämisestä, hän menee kaikkein kielletyimpään huoneeseen, jonne vain Punaparralla on lupa mennä. Sieltä hän löytää mielisairaan potilaan, joka kuitenkin vaikuttaa täysin terveeltä. Lyhyesti sanottuna Yasumoto rikkoo kaikkia sääntöjä. Mutta Koishikawa-klinikalta on vaikeampi päästä pois kuin hän luuleekaan.
Punaparta on elokuva kamppailusta köyhyyttä ja välinpitämättömyyttä vastaan, mutta se kertoo myös erilaisesta rakkaudesta. Elokuva sai Golden Globe -ehdokkuuden ja pääosan esittäjä Toshiro Mifune palkittiin parhaana näyttelijänä Venetsian filmifestivaaleilla.
Kätketty linnake
Aika on 1500-luku ja paikka Japani. Prinsessa Yukihime pakenee kenraali Rokurota Makaben kanssa vihollisia, jotka tavoittelevat prinsessan hallussa olevaa kultaa. Pakomatkalla he tapaavat kaksi maanviljelijää ja saavat taivuteltua nämä avukseen lupaamalla ruhtinaallisen palkkion, mikäli he pääsevät turvallisesti määränpäähänsä.
"Kätketty linnake" oli Akira Kurosawan ensimmäinen CinemaScope-menetelmällä kuvattu elokuva. Siitä tuli valtava menestys kaikkialla maailmassa ja se palkittiin kahdella palkinnolla arvovaltaisilla Berliinin elokuvajuhlilla. George Lucas on myöntänyt avoimesti, että "Kätketty linnake" inspiroi häntä tekemään "Tähtien sodan" ja että monet elokuvan roolihahmot perustuvat "Kätketyn linnakkeen" henkilöihin.
Onnensoturi
Kaksi kilpailevaa liigaa pitävät rautaisessa otteessaan pientä japanilaiskaupunkia, johon eräänä päivänä saapuu nukkavieru mies. Hän on rahaton ja hänen ainoa omaisuutensa on naskalinterävä miekka. Eipä aikaakaan, kun paikalliset riitapukarit saavat aikaan tappelun. Sen aikana tulee selvääkin selvemmin ilmi, että mies hallitsee miekkansa täydellisesti. Tämä seikka ei jää huomiotta ja toisen liigan johtaja tarjoaa miehelle työtä henkivartijana. Myös kilpailevan jengin johtaja ottaa mieheen yhteyttä ja tarjoaa työtä. Kysymys kuuluu: kumman työpaikan mies valitsee?
"Yojimbo - onnensoturi" on suurenmoinen seikkailuelokuva. Se sai Oscar ® -ehdokkuuden ja pääosanesittäjä Toshiro Mifune palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaan näyttelijän palkinnolla. Clint Eastwoodin läpimurtoelokuva "Vain muutaman dollarin tähden" perustuu Kurosawan "Yojimbo - onnensoturiin".
Seitsemän samuraita
Olemme 1500-luvun Japanissa. Pienen kylän maanviljelijät ovat väsyneitä olemaan rosvojen jatkuvien hyökkäysten ja ryöväämisen kohteena. Kylän viisas mies neuvoo viljelijöitä palkkaamaan samuraita - ammattisotureita - jotka voivat suojella heitä yhä tiheneviltä hyökkäyksiltä. Eipä aikaakaan, kun palveluksiaan ovat tarjoamassa seitsemän kovin erilaista samuraita.
"Seitsemän samuraita" on yksi Akira Kurosawan tunnetuimmista ja rakastetuimmista elokuvista. Se oli aikanaan kaikkien aikojen kallein Japanissa tehty elokuva. Se palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla Hopeisella leijonalla ja sai myös kaksi Oscar ® -ehdokkuutta. "Seitsemän samurain" pohjalta tehtiin Hollywood-elokuva "Seitsemän rohkeata miestä", mukana mm. Steve McQueen ja Yul Brynner.
Juopunut Enkeli ( ruotsi-kannet )
Juopunut enkeli on Akira Kurosawan ohjaama yakuzaelokuva vuodelta 1948. Elokuvan pääosissa ovat Takashi Shimura sekä Toshiro Mifune. Shimura näyttelee alkoholistista tohtoria, jolla on oma klinikka Tokion slummeissa. Mifune puolestaan näyttelee nuorta rikollista, jonka elämän tohtori yrittää pelastaa.
Pahat Nukkuvat Hyvin ( ruotsi-kannet )
Nishi (Toshiro Mifune) on nuori menestyvä liikemies. Vahvistaakseen asemaansa edelleen yrityksessä, jossa hän työskentelee, hän menee naimisiin Keikon, yhtiön toimitusjohtajan Iwabuchin tyttären kanssa. Mutta on myös toinen syy avioliittoon. Nishi on nimittäin havainnut, että hänen isänsä kuolema voidaan jäljittää suoraan hänen tulevaan appiinsa Iwabuchiin ja Nishi aikoo tuhota Iwabuchin menemällä naimisiin tämän perheeseen. Mutta kaikki ei mene Nishin suunnitelmien mukaan.
Taivas Ja Helvetti ( ruotsi-kannet )
Elokuva kertoo varakkaasta kenkätehtailijasta, joka aikoo kaapata koko yhtiön itselleen liiketovereiltaan ja muuttaa sen vuoksi kaiken omaisuutensa rahavaroiksi. Hänen suunnitelmansa kuitenkin romuttuu, kun hänen poikansa joutuu kidnappaussuunnitelman kohteeksi. Tehtailija on valmis maksamaan lunnaat. Sitten käy ilmi, että ryöstäjät ovat siepanneet erehdyksessä väärän lapsen, tehtailijan autonkuljettajan pojan.
Kulkukoira
Akira Kurosawa on luonut tiiviin ja jännittävän trillerin aidossa 40-luvun hengessä. Elokuva esittelee Japanin toisen maailmansodan varjossa. Pääosan esittää jälleen kerran mestariohjaajan uskollinen aseenkantaja Toshiro Mifune.
Tuoreen rikospoliisi Murakamin ladattu virka-ase varastetaan bussissa.
Tästä lannistuneena hän haluaa irtisanoa itsensä, mutta häntä kehotetaan osallistumaan tapauksen tutkintaan yhdessä kokeneen rikospoliisi Saton kanssa.
Tutkimusten aikana poliisit päätyvät laajan laittoman asekaupan jäljille. Lisäksi he saavat selville, että virka-asetta on käytetty ryöstössä.
Ikiru - Tuomittu
Byrokraatti Watanabe, joka työskentelee kaupunginhallinnossa, käy sairaalassa vatsavaivojen takia. Lääkäri ottaa röntgenkuvat ja havaitsee, että Watanabella on syöpä ja vain kuusi kuukautta elinaikaa.
Tiedon järkyttämä Watanabe päättää elää loppuelämänsä täysillä. Ensin hän yrittää saada yhteyden poikaansa, jota ei ole tavannut vaimonsa kuoleman jälkeen. Hän nostaa kaikki säästönsä ja viettää paheellisen yön kaupungilla. Sen jälkeen hän flirttailee toimistossa nuoren naisen kanssa. Mutta mikään ei suo hänelle mielenrauhaa.
Sitten hän muistaa tapaamansa naiset, jotka toivoivat asuinalueelleen leikkipuistoa. Naiset olivat joutuneet kaupungin byrokratian uhriksi eikä leikkipuistoa koskaan rakennettu. Watanabe päättää käyttää viimeiset voimansa hankkiakseen naisille puiston.
Köyhän Pikajuna
Lähde mukaan tapaamaan omalaatuisia, värikkäitä henkilöitä parin jännittävän vuorokauden ajaksi Tokion slummikortteliin, missä jotkut tekevät kaikkensa unohtaakseen harmaan arjen.
Nuori poika uskoo olevansa veturinkuljettaja ja kulkee tarkastamassa mielikuvitusjunaansa. Isä rakentaa kuviteltua taloa pienelle pojalleen ja pyytää pojalta apua talon värin valitsemisessa. He keskustelevat jopa siitä, tuleeko taloon uima-allas vai ei.
Ryhmä naisia istuu ja juoruilee "naapureistaan". Pari alkoholisoitunutta työkaveria vaihtaa keskenään vaimoja kyllästyttyään omiinsa. Vanha mies auttaa varasta, joka yrittää ryöstää hänet...
Lyhyesti sanottuna: Tervetuloa tuiki tavalliseen päivään Tokion säihkyvän julkisivun takana.
Dersu Uzala
1800-1900 luvun taitteessa venäläinen tiedemies Vladimir Arsenijev teki tutkimusmatkoja Kaukoitään Ussurin taigalle. Akira Kurosawan elokuva Dersu Uzala pohjautuu Arsenijevin kirjoihin ja kertoo kirjailijan ja taigalla asuvan metsästäjän, Dersu Uzalan pitkästä ystävyydestä ja yhteisistä matkoista. Dersu kertoo koskemattoman luonnon salaisuuksista, eläinten elintavoista, ja kaukana sivilisaatiosta elävän kansansa perinteistä ja uskomuksista. Elokuva on upea kunnianosoitus taigan valtaville metsille, sen eläimille ja kasveille joiden kanssa ihmisen on opittava elämään sopusoinnussa.
Ran
1500-luvun Japanissa Hidetora Ichimonji on yksi suurimmista klaaninjohtajista. Asemansa hän on saavuttanut ryöstämällä ja murhaamalla. Nyt johtaja on vanha ja aikoo luovuttaa valtansa pojilleen Tarolle, Jirolle ja Saburalle. Näin toimiessaan vanha johtaja toivoo saavansa lopun väkivallalle joka vaivaa hänen omatuntoaan. Taro, vanhin pojista, lyödään klaanin johtajaksi. Nuorin veljistä, Sabura, vastustaa päätöstä ja hän onkin ainoa joka uskaltaa kertoa totuuden vallanhimoisista veljeksistä, nähden suuria vaikeuksia vastaisuudessa. Mutta Hidetora raivostuukin Saburalle ja karkottaa hänet valtakunnastaan. Seuraa verellä ja tuholla leimattu aika, jolloin helvetin portit avautuvat ja Hidetora hoipertelee tunnontuskissaan, mielenvikaisena ja yksin. Vain narri pysyy hänen kannoillaan ja juuri narri osoittautuukin ainoaksi järkeväksi seurueessa. Järjettömässä maailmassa vain järjettömät ovat terveitä.
Elokuun Rapsodia
Iäkäs japanilainen nainen Kane elää rauhallista elämää hoitaen pientä tilaansa ja kaitsien lastenlapsiaan Nagasakin lähellä sijaitsevalla kukkulalla.
Tilalla kaikki on tyyntä ja rauhaisaa, alhaalla laaksossa sijaitsevassa suurkaupungissa lepäävät kuitenkin raskaat muistot, muistot, jotka eivät koskaan poistu Kanen mielestä. Aviomiehen ja sisarusten kuolema vuoden 1945 atomipommi-iskussa.
Sitten Kane saa tietää Hawajilla asuvan vanhemman veljensä tahtovan tavata hänet. Oman kodin turvan jättäminen, ja lähteminen tuhoa kylväneen länsimaan syliin ei ole helppoa Kanelle...
Legendaarisen Akira Kurosawan Elokuun rapsodia jäi hänen toiseksi viimeiseksi ohjaustyökseen.
The Sea Is Watching
Tokionlahden punaisten lyhtyjen alueella – oikeammin Edonlahdella, kun eletään Japanin suurta murrosta 1800-luvun loppupuolella – nuorella prostituoidulla Oshinilla ( Nagiko Tono) on onneton tapa rakastua asiakkaisiinsa, jopa samuraihin ( Hidetaka Yoshioka), jolla tosin on morsio omista piireistä.
Toinenkin kosija Ryosuke ( Masatoshi Nagase) lähempänä omaa elämänpiiriä on.
Oshinin emäntä Kikuno ( Misa Shimizu) pähkäilee hänkin kahden miehen välissä – tosin luottaen enemmän rahaan.
Ja sitten tulee taifuuni. Ja se nostaa meren. Kuka tulee apuun?
Kagemusha - Varjokenraali
Mahtavan sotalordin, Shingenin, maine on yhtä legendaarinen kuin hänen sodassa käyttämät iskulauseensa: "Nopea kuin tuuli, hiljainen kuin metsä, hurja kuin tuli, jämerä kuin vuori." Maatessaan kuolettavasti loukkaantuneena, Shingen määrää heimonsa etsimään itselleen kaksoisolennon - ja pitämään hänen kuolemansa salassa, jotta viholliset eivät hyökkäisi. Valinta osuu mieheen nimeltä Kagemusha (Varjokenraali). Kagemusha on kuitenkin vain pikkurikollinen, jonka on nyt onnistuttava muuntautumaan suureksi johtajaksi ja käskyttää 25.000-päistä samurai-armeijaa.
Elokuva on myös ohjaaja Akira Kurosawan uran virstanpylväs
Pakojuna ( perustuu Kurosavan käsikirjoitukseen )
Manny ja Buck pakenevat huippuvarmasta vankilasta päävartija Rankenin epäinhimillistä kohtelua. He onnistuvat pääsemään ratatyömaalle, jossa he hyppäävät liikkuvaan junaan. Yhtäkkiä junankuljettaja saa sydänkohtauksen ja putoaa junasta ensimmäisessä mutkassa. Kukaan ei saa nyt junaa hallintaan ja sen vauhti kasvaa koko ajan. Pian Manny ja Buck havaitsevat että he eivät olekaan yksin junassa - he törmäävät ratatyöläiseen, joka osoittautuu naiseksi. Yhdessä he yrittävät keksiä keinoa pysäyttää juna - turhaan. Tällävälin taivaalle on ilmestynyt helikopteri, päävartija Ranken on saavuttamassa heidät...