Jalmari Ruokokoski, värietsaus, 1917.
Kuvaus
Arvostetun, Marraskuun ryhmänkin parissa toimineen, matrikkelitaiteilija Jalmari Ruokokosken (1886-1936) värillinen etsaus itsenäistymisemme vuodelta 1917.
Laattasigneerattu ja laattasigneerauksen yhteydessä merkitty vuosi 1917.
Koko kehyksineen noin 47,5 x 40,5 cm.
Kuva-aukon koko noin 27 x 20 cm.
Kiinnostava aihe. Kuvaa varmaan lähtöä talosta. Monet taiteilijoistamme elivät köyhissä oloissa lapsina ja heidän perheensä joutuivat lähtemään talosta ja suuntaamaan kohti uutta elämään. Heillä ei ollut mitään vakituista asemaa, vaan joutuivat liikkumaan miten milloinkin talollisen oikku määräsi. Samanlaisia aiheita kuvasivat muutkin aikalaiset. Tässä ne ovat äiti ja varmaankin tytär, jotka lähtivät. Matkalle kohti uutta elämää. Sinne jonnekin.
Iäkkäät, hyvin istuvat, mahdollisesti alkuperäiset kehykset ja ehjä, varmaankin alkuperäinen lasi päällä. Avaamaton tausta ja lenkki ripustusta varten.
Hyvä työ.
Kuvaa hyvin sen aikaista Suomea ja köyhälistön asemaa. Marraskuun ryhmähän kuvasi näitä tavallisia kansalaisia ja siirsi huomion eliitistä kansaan. Keskiöön tulivat ukot ja akat vikoineen ja nahkoineen ja karvoineen, lapset räkänokkineen, idealisointi väistyi. Akat olivat lihavia ja isokokoisia. Tavallisia ihmisiä. Nenät saattoivat muistuttaa kärsää. Ei ihme, että nämä puhuttelivat kansaa niin kovasti. Vähän samanlaisia naamoja kuin jossain Sallisen töissä. Sukupolvet kohtaavat. Tällaisessa tapahtumassa, jossa niiden ei toivoisi kohtaavan. Mutta maailma on sellainen. Oli varsinkin 1900-luvun alussa.
Tällaisia talottomia kutsuttiin sääty-yhteiskunnassa loisiksi ja eivät omistaneet edes asuntoaan, vaan asuivat talollisten nurkissa. Olivat tilapäistyövoimaa, yhteiskunnan alinta rakennetta, joka sai lähteä, kun töitä ei enää ollut.
Tutki muissakin töissä tätä aihetta. Mielestäni tämä parhaasta päästä.
Kiinnostava boheemi henkilö.
Teoksia oli ensimmäisen kerran Suomen taiteilijain näyttelyssä jo 1905. Piti ylistetyn näyttelyn Ateneumissakin ja töitä oli kansainvälisissä näyttelyissä ympäri maailmaa.
Eli vain 49-vuotiaaksi. Monet loppuaikojen töistä olivat melko hätäisesti tehtyjä runsaan alkoholinkäytön aiheuttaman rahapulan takia. Tässä paremmasta päästä.
Oli tiiviissä yhteyksissä Suomen taiteen tunnetuimpaan ryhmään, Marraskuun ryhmään. Ruokokoski osallistui Marraskuun ryhmän näyttelyihin, vaikkei siihen virallisesti kuulunutkaan.
Oli Marraskuun ryhmää johtaneen Tyko Sallisen läheinen ystävä ja Sallinen toimi hänen häissään todistajanakin. Hyvinkäällä Sallisen Krapula-nimisen ateljeetalon naapurissa sijainneen Ruokokosken ateljeetalon nimi oli Humala.
Hyvin istuvat kehykset. Työ ikäisekseen mielestäni hyvässä kunnossa. Katso kuvat!
Kulumaa kehyksissä mitä 100 vuodessa tulee. Kuitenkin mielestäni aika hyvät ja edustavat.
Ruokokoskesta katso esim.:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jalmari_Ruokokoski
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jali-ruokokoski
Postikulut ostajalle.
Tai sitten nouto.
Matkahuollon huutopakettina 7,95 euroa.
Hoidan oman osuuteni ehdottoman luotettavasti, ks. tarvittaessa yli 1000 positiivista palautettani, mutta Postin taikka Matkahuollon toiminnasta en voi ottaa vastuuta, eli siinä riski ostajalla. Pakkaan kyllä huolellisesti.
Kuvataide on hyvä keräilykohde. Hyvä arvonsäilyttäjä näin epävarmoina aikoina varsinkin. Grafiikka on helppo säilytettävä verrattuna öljyvärimaalauksiin ja veistoksiin. Monet sijoitusasiantuntijat suosittelevat taidetta sijoituksena. Jos näitä on jo 117 vuotta myyty, niin luulisi arvoa olevan edelleen tulevaisuudessakin. Pääsee helposti ja pienellä pääomalla alkuun taidekeräilijänä ja samalla nauttimaan taiteesta. Etsi omat suosikkisi!
Huomaa, että tuote ei ole uusi, vaan yli 100 vuotta vanha, joten pientä kulumaa siinä voi aina olla, minkä hyväksyt huutaessasi. Olen tässä yrittänyt listata puutteet mahdollisimman täydellisesti, mutta en minä tästä muuta kuin tuon kuluman kehyksissä löydä.
Katso muutkin kohteeni. Myynnissä paljon kuvataidetta, teoksia myöskin useammilta Marraskuun ryhmän jäseniltä!
Hakusanoja: Jalmari Ruokokoski, Marraskuun ryhmä, Tyko Sallinen, moderni, boheemi, boheemitaiteilija, ekspressionismi, ekspressionisti, ekspressionistinen, taide, kuvataide, taulu, moderni, lapsuus, lapsuusmuisto, lapsuuden muisto, loiset, lähtö, sääty-yhteiskunta, äiti, etsaus, grafiikka, grafiikanlehti, viivasyövytys, vedos, värietsaus, 1910-luvun, 1910-luku, 10-luku, 10-luvun, 1917.
Myyjä
Osta heti
Lisätiedot
Maksaminen ja toimitus
Hintaehdotukset
Kysymykset
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.