Maurice Leblanc: ARSENE LUPIN – HERRASMIESVARAS. Sid. 1990
Kuvaus
Maurice Leblanc: ARSENE LUPIN – HERRASMIESVARAS. Suomentanut Jalmari Finne. Päällys: Kauko Allèn. 1990 Karisto (5. painos). 182-sivuinen sidottu kirja, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.
Arsène Lupin – herrasmiesvaras (1967; 1908 nimellä Arsène Lupin: hienon-maailman varastaiteilija 1908; Arsène Lupin, gentleman-cambrioleur 1907) -kokoelman tarinoissa ”Ranskan kansallisvaras” Arsène Lupin hurmaa ja hämmästyttää taidoillaan. Muurit tai nostosillat eivät pidättele Arsène Lupinia, joka on nokkela sekoitus ritarillisuutta ja rikollista neroutta. Hän on herrasmiesvaras, jonka ominta aluetta ovat hienoston palatsit ja salongit sekä upeat valtamerihöyryt miljonäärimatkustajineen. Lupin ei ole mikään pikkuvoro, vaan taiteilija ja todellinen asiantuntija alallaan. Hän ei epäröi jättää jälkeensä viestiä, jos katsoo sen aiheelliseksi. "Armollinen kreivi. Palaan sitten kun huonekalut eivät ole väärennettyjä." Uskomattomista taidonnäytteistään Lupin selviää elegantilla huolettomuudella, jota jopa Sherlock Holmes ihailee. Kerta toisensa jälkeen mestaririkollisen jälkiä seuraava tarkastaja Ganimard huomaa tulleensa höynäytetyksi. Arsène Lupin liikkuu aina askeleen edellä virkavaltaa ja herättää suuren yleisön ihailun näyttävillä rikoksillaan. Arsène Lupinin seikkailut tuovat tuulahduksen vanhoilta hyviltä ajoilta, jolloin samettisilmäisen herrasmiesvarkaan pelkkä katse sai naisen sydämen suloisesti läpättämään. Maurice Leblancin kertomukset herrasmiesvaras Arsène Lupinin legendaarisista seikkailuista kuuluvat jokaisen dekkarinystävän lukemistoon. Kokoelma sisältää tarinat Arsène Lupin joutuu kiinni, Arsène Lupin vankilassa, Arsène Lupin karkaa, Salaperäinen matkustaja, Kuningattaren kaulanauha, Musta helmi ja Sherlock Holmes saapuu liian myöhään. Jalmari Finnen suomentamat herramiesvarkaan seikkailut jatkuvat teoksessa Arsène Lupin ja Sherlock Holmes.
Arsène Raoul Lupin on fiktiivinen henkilö, joka esiintyy ranskalaisen Maurice Leblancin (1864–1941) luomissa, klassikoiksi kohonneissa rikostarinoissa. Arsène Lupin debytoi 15. heinäkuuta 1905 sanomalehdessä Je sais tout ilmestyneessä novellissa "L'Arrestation d'Arsène Lupin". Lehti oli pyytänyt Leblancilta ranskalaista vastinetta Englannissa suuren suosion saavuttaneelle Sherlock Holmesille. Suureksi osaksi lehdissä ilmestyneet novellit ja jatkokertomukset julkaistiin myöhemmin novellikokoelmina ja romaaneina. Leblanc määritti Lupinin synnyinvuodeksi 1874. Lupin on nerokas herrasmiesvaras ja gallialaisen charmin henkilöitymä, joka rakastaa naisia ja timantteja. Hän ei koskaan surmaa ketään vaan hurmaa heidät saadakseen haluamansa. Lupin ei unohda vähäosaisiakaan vaan jakaa heille osia saaliistaan: hän on eräänlainen Don Juanin ja Robin Hoodin risteytys.
Maurice Leblanc (1864 Rouen – 1941 Perpignan) oli ranskalainen kirjailija. Hänen maineensa perustuu erityisesti herrasmiesvaras Arsène Lupinista kertoviin rikostarinoihin. Leblancin ensimmäinen Arsène Lupin -tarina ilmestyi vuonna 1905 Je sais tout -lehdessä. Lehti pyysi kirjailija Maurice Leblancia kehittämään ranskalaisen vastineen Sherlock Holmesille, josta oli tullut englantilaisen Strand Magazinen vetonaula. Leblancin luomasta herrasmiesvarkaasta tuli nopeasti suosittu. Kirjailija oli alun perin haaveillut urasta psykologisten romaanien kirjoittajana, mutta hän joutui kirjoittamaan Lupin-seikkailuja kuolemaansa asti. Leblanc totesi luomastaaan hahmosta: "Hän seuraa minua kaikkialle. Ei hän ole minun varjoni, vaan minä olen hänen varjonsa. Hän se istuu pöytäni ääressä kun kirjoitan." Hän on luonnehtinut sankariaan myös "urheaksi sieluksi vahingoittumattomassa ruumiissa". Arsène Lupinilla oli esikuva todellisuudessa. Aloittaessaan Lupin-sarjaa Leblanc nimittäin seurasi kiinnostuneena ranskalaisen anarkistin Marius Jacobin oikeudenkäyntiä Marseillessa. Maurice Leblancin Arsène Lupin -teoksista ilmestyivät Jalmari Finnen suomentamina Arsene Lupin, hienonmaailman varastaiteilija (1908 ja Arsène Lupin taistelussa Sherlock Holmesta vastaan (1908), muita suomennoksia Arsène Lupinin avioliitto (1921 suom.), Kuolema väijyksissä y.m. kertomuksia Arsène Lupinin seikkailuista (1921 suom. Teppo Heino), Arsène Lupin miljoonaperillisenä (1922 suom. Aito Kare), Arsène Lupin Mauretanian keisari (1922 suom. Aito Kare), Kahdeksan kellonlyöntiä (1923 suom. Aito Kare), Arsène Lupin Sherlock Holmesta vastaan (1925 suom. Y. Nyman), Arsène Lupin mestarivaras (1925 suom. Aune Lindström), Arsène Lupin Sherlock Holmesta vastaan (1925 suom. Y. Nyman), Vihreäsilmäinen nainen (1927 suom. Irja Lindström), Onton neulan salaisuus (1928 suom. Mirjam Annala) ja Arsène Lupinin kosto (1929 suom. Kaisu Puuska). Maurice Leblancin muista kuin Lupin-teoksista on suomeksi ilmestynyt Neljä naista ristillä (1920; L'Île aux Trente Cercueils), Kolme silmää (1921; Les Trois yeux) ja Pelottava tapahtuma (1921; Le Formidable Événement).
Myyjä
Osta heti
Lisätiedot
Maksaminen ja toimitus
Hintaehdotukset
Kysymykset
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.