Ilmoitus on sulkeutunut
Ronski & Exotic -yhtyeen HARVINAINEN juliste (Help-lehti)
Kuvaus
Melkoisenkin harvinainen Help-lehdessä nro 7/1977 julkaistu hyväkuntoinen juliste (joka painettu paksummalle paapperille kuin esim. Suosikin julisteet).
Koko 80 x 54 cm.
Ronski & Exotic oli vuonna 1968 Åminneforsissa perustettu suomalainen rockyhtye. Vuonna 1978 se muutti nimensä The Ronski Gangiksi. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat "Shake" (LP:ltä Ronski & Exotic), "Oh My Boogie" (LP:ltä Here We Come), "Larry and Johnny" (LP:ltä Sold Out) ja "Hippy Hippy Shake" (LP:ltä Run Don’t Walk).
Sisällys
Historia
Yhtye perustettiin vuonna 1968 nimellä The Exotic, jolloin kokoonpano oli laulaja Harry "Ronski" Sjöblom, rumpali Hans "Hate" Sjöblom, basisti Kaj "Misteri" Eklund, soolokitaristi Kaj "Kajje" Lindström, komppikitaristi Kari "Pärkkä" Pärnänen ja saksofonisti Lauri "Lapa" Männikkö. Yhtye voitti Lahdessa pidetun pop-yhtyeiden SM-kisan vuonna 1970 (yhtyeessä mukana Ronski, Misteri, Hate, Kajje ja Lapa). 1970-luvun alussa yhtye alkoi esiintyä nimellä Ronski & Exotic (Ronski laulu, Misteri basso, Hate rummut ja Kajje kitara). Tällä nimellä ja kokoonpanolla yhtye levytti kolme albumia EMIlle (Ronski & Exotic 1975, Here We Come 1976 ja The Rollicking Good Times 1977).
Vuonna 1978 kitaristin vaihtumisen myötä (kitaraan Olli Pekkola Sleepy Sleepersistä) yhtyeen nimeksi tuli The Ronski Gang. Tällä kokoonpanolla yhtye teki kolme albumia, joista yhden EMIlle (Sold Out 1978) ja kaksi RCA:lle (Run Don’t Walk 1979 ja Night Attack 1980). Yhtye oli uransa huipulla 1970-luvun lopulla ja oli esimerkiksi vuonna 1978 Suomen suosituin keikkayhtye. Vuonna 1981 yhtye esiintyi elokuvassa Rokkidiggari, jossa oli mukana myös muita sen ajan huippunimiä, kuten Hurriganes, Pave’s Mistakes, Kojo ja Sleepy Sleepers. Tässä vaiheessa Pekkolan rinnalle kitaristiksi oli tullut Kimi Engström. Elokuvasta julkaistiin myös soundtrack-levy, jossa The Ronski Gangilta oli mukana kaksi kappaletta.
Yhtye lopetti toimintansa 1980-luvulla. Vuonna 1983 ilmestyi toistaiseksi viimeinen uusi albumi Rock’n Roll Le Baron/Bluebird-levymerkille. Levyllä kitaristeina olivat Kimi Engström ja Jakke Pätäri Olli Pekkolan siirryttyä Bad Signiin.
1990-luvun alkupuolella yhtye teki 25-vuotisjuhlakiertueen kokoonpanolla Ronski, Misteri, Hate ja Kimi. Keikoilla lisävahvistuksena oli Mikko Rintanen koskettimissa. Vuonna 2001 Warner julkaisi remasteroidun CD:n albumista Night Attack ja vuonna 2002 albumista Run Don’t Walk. 2000-luvun alkupuoliskolla yhtye teki muutaman keikan vuodessa esiintyen muun muassa kolmena kesänä Rönnin lavalla Eräjärvellä yhdessä muiden 1970-luvun yhtyeiden kanssa.
2005 EMI Finland julkaisi yhtyeen koko tuotannon kattavan tupla-CD:n Still Shakin' - The Ronski Gang Anthology, jolle on koottu parhaat kappaleet yhtyeen kaikilta seitsemältä albumilta. Lisäksi mukana on Rokkidiggari-elokuvan kaksi livekappaletta ja harvinaisia singleraitoja. Mukana on myös yksi uusi studiokappale ja viisi ennen julkaisematonta live-esitystä, jotka on äänitetty 2004 heinäkuussa Lohjan Rantajameissa lähes kolmen tuhannen hengen yleisön edessä. Uusina kitaristeina livebiiseissä soittavat Carl "Kiffe" Sjöblom ja Vesa Kääpä. Lisäksi yhtyeeltä julkaistiin uusi single "Someone to Call My Own".
Diskografia
Albumit
- Ronski & Exotic (nimellä Ronski & Exotic) (1975, EMI)
- Here We Come (nimellä Ronski & Exotic) (1976, EMI)
- The Rollicking Good Times (nimellä Ronski & Exotic) (1977, EMI)
- Sold Out (1978, EMI)
- Run Don't Walk (1979, Discophon)
- Night Attack (1980, Discophon)
- Rock'n Roll (1983, Le Baron/Bluebird)
Metrosulku päättyy kahdella Helsingin asemalla – korvaavan bussiin linja muuttuu
100 vuotta täyttävän ravintolan ruokalista jämähti 1980-luvulle –?"Sehän siinä on parasta!"
"Skandinavian rajuin rockshow ja kuusimetriset lahkeet" – Farkkumuoti ehti vaihtua monesti, mutta Ronski & Exotic on pitänyt linjansa 50 vuotta
Tässä he ovat nyt! - alkuperäinen Ronski & Exoticin kitaristi Kaj "Kajje" Lindström, Harry "Ronski" Sjöblom, Kaj "Misteri" Eklund ja Hans "Hate" Sjöblom. Kai Jauhiainen
MUSIIKKI Ronski & Exotic villitsi kansaa aikana, jolloin Suomi oli todellinen Kekkoslovakia ja kotimainen rock vasta muotoutumassa. Nyt yhtye keikkailee 50-vuotispäivänsä merkeissä.
Kai Jauhiainen
6.3.2018 21:05 | Päivitetty 27.4.2020 17:04
Vuonna 1968 Exotic-yhtye väänsi bluespohjaista rokkia Åminneforsissa nyt puretussa Falletin nuorisotalossa. Sana treeneistä ja bilepaikasta levisi. Paikalle tuli nuoria Karjaalta ja laajemmaltikin.
–Me pelättiin, että tulee liikaa hässäkkää ja me menetetään koko treenikämppä, muistelee vieläkin Åminneforsissa asuva alkuperäinen kitaristi Kaj "Kajje" Lindström
Sana Falletin hyvästä meiningistä levisi Virkkalaan. Falletiin tulivat tutustumaan myös veljekset Harry "Ronski" Sjöblom ja Hans "Hate" Sjöblom Exoticin soitto kulki jo rouheasti, mutta laulupuoli oli heikompaa ja karismaattinen keulahahmo puuttui. Ei puuttunut kauaa.
– Ronski tarttui mikkiin ja se oli siinä. Hän oli pitkä jätkä, josta lähti kova ääni, nauraa Kajje.
Sjöblomin veljeksiä ei oltu iällä pilattu, sillä Hate oli tuolloin vain 13-vuotias ja Ronski oli neljä vuotta vanhempi.
–Hate oli meistä se luontainen ja paras muusikko. Minä opettelin soittamaan, mutta Hatella se oli todella verissä, suitsuttaa Kajje.
1960-luvun lopussa Suomi oli todellinen Kekkoslovakia ja kotimainen rock oli vasta muotoutumassa. Ronski & Exotic treenasi kovasti ja Sjöblomin veljekset tulivat bussilla Virkkalasta Falletiin treeneihin viikoittain.
Kun bändi ei ollut mikään ryyppyremmi, sai se lainaan Karjaan yläasteen avaimetkin bänditouhuihin. Paikallinen kannatus oli kova.
Vuonna 1970 bändi voitti pop-yhtyeiden SM-kisat Lahdessa. Bändi soitti kaksi biisiä, joista toinen oli JoeCockerin "The Letter".
–Kisat olivat lauantaina ja minulla oli rippijuhlat sunnuntaina. Jätkät antoivat pokaalin rippilahjaksi. On se yhä tallessa, kertoo Hate.
Lahkeet olivat kuusi metriä leveät."
Into oli kova. Toki myös imago ja vaatteet olivat tärkeitä.
–Lahkeet olivat kuusi metriä leveät kuten silloin oli tapana, nauraa Ronski.
–Minä suunnittelin ja äitini ompeli vaatteita minulle ja muillekin, säestää Kaj "Misteri" Eklund
Ensimmäiset levyt tehtiin EMI:lle. Vuonna 1975 EMI:n maajohtaja Raimo Henriksson tsekkasi bändin keikan Helsingin Kannelmäessä. Ravintola mainosti keikkaa lehti-ilmoituksessa Skandinavian rajuimmaksi rockshowksi.
Sitten mentiinkin jo Lahteen Microvoxin studioon esikoislevyn äänityksiin. Nykymittapuun mukaan vaatimattoman ja matalan studion katto oli vuorattu äänieristykseksi vaahtomuovilla. Yhdessä kohtaa vaahtomuovia oli vähemmän ja ainoastaan siinä Ronski mahtui seisomaan suorana.
Suosio kasvoi kohisten. Ronski & Exotic ei ollut hittibändi, mutta livebändinä se oli pistämätön ja pettämätön. Miehistönvaihdoksiakin tuli. Kajje lähti viettämään perhe-elämää. Tilalle tuli Olli Pekkola ja samalla nimi vaihtui Ronski Gangiksi. Vuonna 1978 bändi heitti kolmekin keikkaa viikossa ja etenkin Pohjanmaalla suoraviivainen rock puri. Parhaimmillaan bändi kilpaili vuonna 1978 Suomen suosituimman bändin tittelistä.
Suosio tuntui makealta.
–Kun jengi huutaa hurmiossa jo ennen keikkaa, niin kyllä siinä kieltämättä hyvä fiilis tulee, myöntää Ronski.
Vuonna 1984 bändi jäi tauolle, mutta teki teki paluun keikka-areenoille 1990-luvulle tultaessa. 2000-luvun alusta alkaen bändi on tehnyt muutamia keikkoja vuosittain. Viimeisimmän levyn "The Elevens" Ronski Gang teki vuonna 2011. Viime vuonna Ronski & Exotic teki alkuperäiskokoonpanossaan keikan Hangossa.
Tänä vuonna Exoticin perustamisesta Åminneforsin nuorisotalolla tulee kuluneeksi 50 vuotta. Muutamia keikkoja tullaan juhlavuoden puitteissa tekemään. Seuraavaksi bändiä kuullaan pääesiintyjänä 7.7. Pieksämäellä Savon Solmu Beach & Blues Partyssa.
–Bändi treenaa nykyään ainoastaan keikkojen alla, vaikka kyllähän me heitettäisiin vanhat biisit muistista vaikka nytkin, kertoo Misteri.
Bändi on aina pitänyt linjansa eikä ole laskelmoinut trendien perään.
Fanikunta on kuitenkin monipuolistunut.
–Nyt pukuhuoneeseen tulevat nimmareita pyytämään karvaiset miehet kun ennen oli enemmän kauniita naisia, nauraa Ronski.
Esikoislevy vuonna 1975
Ronski & Exotic julkaisi EMI:lle kolme levyä, eli "Ronski & Exotic" vuonna 1975, "Here We Come" vuonna 1976 ja "The Rollicking Good Times" vuonna 1977.
Ronski Gangin nimellä tulivat ulos vuonna 1978 EMI:lle "Sold Out" sekä RCA:lle vuonna 1979 "Run Don´t Walk" ja vuonna 1980 "Night Attack". Vuonna 1983 ilmestyi vielä "Rock’n Roll" Le Baron/Bluebird-levymerkille.
Ronski Gangin nykykokoonpanossa ovat Ronskin, Haten ja Misterin lisäksi kitaristit Vesa Kääpä ja Haten poika Carl "Kiffe" Sjöblom sekä taustalaulajana Ronskin tytär Julia Sjöblom
Huutokauppa
Myyjä
Huutokauppa
Lisätiedot
Maksaminen ja toimitus
Kysymykset
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.