SNES: Equinox (L+M)
Kuvaus
Equinox, Sonyn toimintaseikkailu- ja pulmapeli Super Nintendo Entertainment Systemille. Tämä on jatko-osa NES-pelille Solstice (1990). Japanissa tämän nimi onkin Solstice 2, mutta teos haluttiin brändätä länteen uudelleen syystä tai toisesta. Pääset ohjaamaan Glendaalia, joka pelastaa isänsä Shadaxin, edellisen pelin pelattavan hahmon, jonka paha Sonia-noita on kidnapannut. Pelistä löytyy 8 maailmaa joiden välillä voi liikkua karttanäkymässä. Osa maailmoihin vievistä silloista aukeaa vasta kun olet läpäissyt tietyt levelit. Mode7 toteutettu karttanäkymä oli erittäin näyttävä pelin julkaisun aikoihin! Pelaaja kerää jokaisesta maailmasta 12 sinistä orbia joita ilman päävastustajat eivät "synny". Pelaaja voi kyllä mennä tasojen viimeiseen huoneeseen myös ilman 12 orbia, mutta peli ilmoittaa ettet ole vielä kerännyt niitä tarpeeksi. Matkan varrella pääsee ratkomaan mukavan vaikeita pulmia, tappamaan monenlaisia vihollisia ja keräämään erivärisiä avaimia. Pelaaja saa yhden kielen harppuunsa jokaisesta tapetusta päävastustajasta. Viimeisiin maailmoihin ei pääse ennen kuin harppu on valmis. Tällainen pelinsyvyys oli mieleenpainuvaa lapsena!
Jokaisessa maailmassa on löydettävissä uusi tehokkaampi ase ja jokin taikavoima. Taiat vaihtelevat laidasta laitaan: Elämien palauttaminen, vihollisten hidastus/jäädytys, vihollisten vahingoittaminen, pelin tallennus juuri siihen huoneeseen missä olet jne. Tehokkaammat taiat vievät enemmän mana-pisteitä, joten niiden käytön kanssa pitää olla fiksu. Monia taikoja tarvitaan pelin loppupuolella, joten vähintään ne kannattaa poimia jokaisesta tasosta! Lisäelämiä (omenoita) ja manaa (pulloja) saa jokaisesta maailmasta piilotettuna tai vihollisten tappamisen yhteydessä. Alkupään tasoissa voi myös mennä karttanäkymään jossa liikkuu sankarin ohella myös jättimäisiä hirviöitä. Jos taistelet hirviöitä vastaan ja tapat heidät, saat myös ylimääräisiä manapulloja tai omenoita. Tuo onkin hyvä tapa pitää varastot täynnä, mikä helpottaa peliin sisään pääsyä. Pelin vaikeusaste nousee mukavasti seikkailun edetessä. Tämä ei ole yhtä sadistisen vaikea kuin NESin alkuperäinen versio, mutta haastetta löytyy silti tarpeeksi! Ensimmäiset 3 tasoa ovat vielä lastenleikkiä jossa oppii peruskontrollit ja kikat joita Sony olettaa pelaajan oppivan. Seuraavat 2 tasoa ovat haastavammat mutta vielä täysin läpäistävissä jopa pikkulapsena. Sen jälkeen tulee piikki vaikeustasossa ja viimeiset maailmat olivat lapsena jo aikamoista hampaiden kiristelyä ja niitä piti hakata kavereiden kanssa. Sohvalta löytyi aina joku joka ratkaisi haastavan puzzlen.. Yksi pelin hienoimmista ominaisuuksista on se, että sankarimme Glendaal päästää aina kuoleman hetkellä voimakkaan huudon/kirkaisun! Ja kun tuota samaa ääntä on kuunnellut 579 kertaa peräkkäin vaikeampien maailmojen tapauksessa, niin tunnelma alkaa olemaan katossa kotisohvalla! Tämä käyttää siis samaa viha-rakkaussuhdetta ääniefektien suhteen kuin esim Super Mario World 2.
Pelissä on isometrinen näkymä, ja se yhdistää pulmanratkaisun ja toimintaseikkailun elementtejä. Se sai kiitosta grafiikoista, äänistä, tunnelmallisesta musiikista, pelattavuudesta ja erittäin haastavista pulmista. Isometrinen näkökulma sai kuitenkin vaihtelevan vastaanoton. Jotkut pitivät sitä tarkoituksellisena pulmasuunnitteluna, kun taas toiset pitivät sitä teknisenä puutteena. Kyseessä ei ollut mikään helppo lastenpeli mikä jakoi ymmärrettävästi ihmisiä. Kun peliin pääsi sisään pienen harjoittelun jälkeen, niin koukuttuminen oli suhteellisen kovaa ja pelin läpäisy tuntui oikealta saavutukselta! SNES-pelit ovat tunnetusti helpompia mitä NESin, joten tuo ei ollut itsestäänselvää enää tämän sukupolven konsoleilla. Kyseessä onkin yksi parhaista Sonyn peleistä ennen Playstationin julkaisua! Kun Nintendo Playstation-projekti kuopattiin pian tämän pelin jälkeen, näitä laatupelejä ei enää tullut. Squaren Secret of Mana olisi ollut tuon konsolin maaginen julkaisupeli, ja se sentään lopulta julkaistiin SNESille, mutta teosta piti pienentää että se mahtui CDn sijaan kasetille..
Varoituksen sanana mainittakoon että kun pääset Kummituslaiva-tasoon pelin loppupuolella, pelin tekijät heittävät sinulle kivan kierrepallon. Siihen asti pelin on voinut tallentaa milloin tahansa samalla kun menet karttanäkymään. Mutta kun olet laivassa karttanäkymää ei enää ole, joten voit tallentaa vain käyttämällä manapisteitä. Ja kun karttanäkymää ei ole, et voi myöskään saada loputtomasti manaa. Pelin viimeiset tasot pitää siis pelata rauhassa ja järkeä käyttäen! En tajunnut tätä ensimmäisellä peluukerralla, joten käytin manaa kummituslaivassa yhtä huolettomasti kuin koko siihen astisen seikkailun aikana. Jossain vaiheessa kuitenkin tajusin ettei manapulloja ole enää jäljellä, joten tason läpäisy oli melkein mahdotonta. Muutaman kuukauden pohtimisen ja muiden pelien peluun jälkeen päätin poistaa tallennuksen ja aloittaa alusta, päätös teki kipeää joskus 10-vuotiaana!
Seikkailu on siis suhteellisen pitkä, joten peli käyttää patteritallennusta. Yhdessä kasetissa on tämän pelin tapauksessa tilaa 3 tallennukselle. Mukana tulee myös 2 kappaletta ohjekirjoja, kielinä mm Englanti ja Ranska. Englannin ohjeiden kansisivu on irti muusta nipusta, ostaja voi teipata sen halutessaan takaisin. Koska Equanox on "hidden gem"-peli, sitä ei ole koskaan julkaistu pohjoismaiden SCN-versiona, joten suomenkielisiä ohjeita ei tullut aikanaan pelin mukana.
Tuotetiedot:
Aluekoodi: UKV eli Iso-Britania (toimii Suomi-konsolissa kuten kaikki SNES-PALlit)
Kunto: Pelikasetin liittimet on huolellisesti puhdistettu ja pelin toimivuus testattu. Tallennus toimii kuten sen pitääkin.
Toimivuustakuu: Annan tuotteelle toimivuustakuun.
Nouto, toimitus ja yhdistäminen:
Nouto: Savonlinnan Nätkiltä.
Toimitus: Pelien postitus kerran viikossa.
Vinkki: Tutustu myös muihin kohteisiini ja yhdistä ostokset säästääksesi toimituskuluissa!
Myyjä
Osta heti
Lisätiedot
Maksaminen ja toimitus
Hintaehdotukset
Kysymykset
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.