Kuvaus

Iisakki Järvenpään valmistama puukko nahkatupella.

Terässä teksti "Iisakki Järvenpää Oy Kauhava Finland"

Puukon pituus ilman tuppea 21,6 cm


Iisakki Järvenpää oli suomalainen itseoppinut puukkoseppä ja puukkotehtailija.

Perinteinen kauhavalainen puukkomalli on Iisakin peruja. Järvenpää valmisti aluksi yksinkertaisia työpuukkoja mutta jo vuonna 1888 hän valmisti lahjapuukon Venäjän perintöruhtinaalle ja tulevalle keisarille Nikolai II:lle.

Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö valmistaa kaikki tuotteensa ja niiden osat edelleen itse; käsityönä, suomalaisista materiaaleista ja omassa tehtaassaan Kauhavalla. Materiaalit, koneet ja toimintatavat ovat vakiintuneet jo vuosikymmeniä sitten nykyiselleen eikä niitä suunnitella muutettavankaan.

Kahvojen materiaaleina käytämme pääosin visakoivua, joka meille tulee Keski-Suomesta ja Hämeestä. Visa tulee tehtaalle ns. tuppeen sahattuina lankkuina. Se kuivataan omassa kuivaamossa tarkalleen oikeaan kosteuteen jatkokäsittelyä varten. Ensin se paloitellaan yksittäisiksi palikoiksi joiden läpi porataan vastakkain eri kokoiset reiät. Nämä aihiot jyrsitään yksitellen haluttuun, mallikohtaiseen muotoon, tähän tarkoitukseen vuonna 1974 Jyväskylässä valmistetuilla koneilla. Kukin aihio käy kahdessa eri vaiheessa ns. pulikkasorvissa, jonka jälkeen päät katkaistaan säädettävillä sirkkeleillä haluttuun mittaan ja muotoon. Visakoivua meille toimittaa useampi kotimainen toimittaja.

Jokainen puukko hiotaan yksittäin nauhahiomakoneella lopulliseen muotoonsa. Kukin kahva hiotaan kolmen eri karkeuden hiomanauhalla. Muoto tulee tekijän silmästä, käteen sovittamalla ja myös mallituppeen sovittamalla. Kahvoja pitää aika ajoin verrata myös aiemmin tehtyihin ettei muoto ja mittasuhteet lähde muuttumaan ajan saatossa.

Tuppien, vöiden ja korujen nahka luonnollisesti toimitetaan sekin kokonaisina vuotina. Nahat tulevat Keski-Pohjanmaalta Kokkolan nahasta tai Ruotsista Tärnsjöltä. Nahkana käytämme ainoastaan kasvisöljyllä parkittua nahkaa eli parkkinahkaa. Tämä perinteinen nahan käsittelytapa on katoavaa kansanperinnettä ja sitä ei näiden valmistajien lisäksi muut enää tee.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 3 h 50 min 20 s
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

36 € Sulkeutuu 3 h 50 min 20 s

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.